Chilin kasvatus kotona

Chilin kasvatuksesta kotona on tullut jonkinlainen trendi. Tuntuu, että moni tänä päivänä haluaa ruokaansa pientä potkua ja chili on oikea kasvi siihen. Sen lisäksi, että chilin kasvatus on trendikästä, on se myös suosittua ja sen pystyy helposti tekemään kotona. Et välttämättä tarvitse chilin kasvatukseen omaa pihaa tai puutarhaa, myös ikkunalauta riittää, kunhan chili saa vain tarvitsemansa valon.

Chiliä eli maustepaprikaa käytetään mausteen ruoissa, koristekasvina sekä myös hyötyviljelyssä. Chililajeja on monta erilaista; Champion, Rawit, Lemon Drop, Jalapeno, Paprika sekä tietysti se tunnettu Habanero. Chilin kasvattaminen kotona kannattaa aloittaa helpoista lajikkeista joihin nämä edellä mainitut sopivat hyvin. Hyvä vinkki on, jos haluaa itse kasvattaa chilejä kotona, että ottaa siemenet talteen jos löytää mieleisen chililajikkeen. Se mitä chili tarvitsee kasvaakseen on tasainen lämpö ja kosteus. Jos kotona on parveke niin siellä chilin kasvatus onnistuu varsin hyvin. Parhaiten se onnistuu, jos parveke on lasitettu. Lasitettu parveke tuo suojaa ja on sopivan lämmin kasvupaikkana.

Valo ja lämpö auttavat chiliä kasvamaan paremmin

Valo ja lämpö auttavat chiliä kasvamaan paremmin

Jos haluaa kasvattaa chiliä kukkaruukussa niin silloin myös ikkunalauta sopii, jos ei omista parveketta. Näin ollen chili toimii hyvin myös koristekasvina. Täytyy kuitenkin pitää huoli siitä, että chili ei saa viileää ilmaa nimittäin chili ei voi sietää viileyttä. Taimet voi myös ostaa valmiina, jos ei halua tai ehdi istuttaa siemeniä. Chilin siemenet kannattaa laittaa multaan tai turpeeseen, jotta ne itäisivät parhaiten. Multa on parempi ja luontevampi kasvualusta chilille. Paras kasvualusta kuitenkin vaihtelee ja se riippuu melko pitkälti lajikkeesta. Jos lajike on peräisin kuivasta maasta niin silloin kannattaa käyttää kukkamultaa tai kaktusmultaa. Multaan kannattaa sekoittaa myös hieman soraa, koska se lisää ilmavuutta. Suositus on, että ei käytetä liian ravinteikasta multaa eli mustaa multaa. Kun siemenet on istutettu niin multa tulee pitää kosteana siihen saakka kunnes vihreät terälehdet näkyisivät pinnalla.

Chilin kasvatuksessa täytyy ottaa erityisesti huomioon valon tärkeys. Olisi hyvä kasvattaa chili siemenestä taimeksi sisällä tai keinovalossa, kuten esimerkiksi LED-valon tai loisteputken alla. Lämpö on toinen asia, joka tulee ottaa huomioon. Ihanteellisin lämpötila chilille olisi noin 24-28 astetta. Lämmitetty lattia olisi hyvä ja se nopeuttaisi chilin itämistä. Siementen itämisaika vaihtelee kahdesta vuorokaudesta kuukauteen ja sen jälkeen, kun siemenet ovat itäneet niin ne tulisi siirtää isompiin ruukkuihin. Tässä kohtaa tulee pitää huoli siitä, että juuret eivät vaurioidu.

Chiliä tulee myös niin sanotusti koulia, mikä tarkoittaa sitä, että chilin taimet istutetaan uudelleen, jolloin taimesta tulisi entistä tukevampi ja se kasvattaisi enemmän juuria. Täytyy myös pitää huoli siitä, että istutusruukun multa pysyisi tasaisen kosteana muutaman viikon ajan. Multa tulisi jättää riittävän kuohkeaksi, jotta se ei kovettuisi. Lämmöstä ja valosta tulee huolehtia edelleen. Jos lehdet kellastuvat niin se on merkki ravinteiden puutteesta. Mullan ravinteet kuluvat loppuun kuukaudessa. 

Seuraavaksi on vuorossa chilin latvominen. Eli kun chilikasvit alkavat työntää oikeita lehtiä, ne tulee siirtää taas isompiin astioihin. Jos taimi on 15-senttiä pitkä, sitä voi latvoa eli katkoa lyhyemmäksi. Näin ollen kasvi haarautuu leikkauskohdasta. Jos onnistut saamaan chilin talvehtimaan ruukussa niin satoa kannattaa odottaa pitkin kesää. Ikkunalaudalla oleva chili tuottaa yleensä tulosta satunnaisesti pitkin vuotta. Chilin kasvatus ei siis vaadi paljoa. Tulee vain huolehtia siitä, että chili saa tarpeeksi valoa ja kosteutta. Chili tuo erittäin paljon makua ruokaan kuin ruokaan ja siksi sen kasvatuksesta on tullut niin suosittua.