Huonekasveista löytyy useita helppohoitoisia vaihtoehtoja

Viherkasvit tuovat kotiin raikkautta ja tunnelmaa, mutta kiireisen arjen pyörteissä moni stressaa siitä, onko kasvien hoitaminen liian vaativaa. Onneksi markkinoilla on runsaasti helppohoitoisia lajikkeita, jotka toimivat mainiosti kodin kaunistajina.

Mehikasvit helppoja, hauskoja ja vaatimattomia

Mehikasvit ovat hauskannäköisiä ja helppohoitoisia asukkaita, jotka viihtyvät nimenomaan kuivassa sisäilmassa. Mehikasvien kuuluisin edustaja taitaa olla rahapuu, josta siitäkin on saatavilla useita eri lajikkeita. Rahapuu on saanut nimensä lehtiensä mallista, sillä pienet ja pulleat lehdet muistuttavat hieman kolikoita. Toiset uskovat rahapuun tuovan varakkuutta taloon, joten siinäkin mielessä tämä on varteenotettava seuralainen kotiin.

Mehikasvit eivät tarvitse kastelua kuin noin kahden viikoin välein. Näille kasveille sopii parhaiten se, että multa ehtii kunnolla kuivahtaa kastelukertojen välissä. Mehikasvit menestyvät yleensä myös varjossa, mutta vielä paremmin valoisassa paikassa. Mehikasveille kannattaa valita pienet ruukut ja mullaksi kaktusmultaa, tai vaihtoehtoisesti kukkamultaa sekoitettuna hiekkaan. Tavallinen kukkamulta on pelkällään liian ravinnerikasta näille kasveille.

Anopinkieli ei pahastu ajoittaisesta laiminlyönnistä

Hajamielisen asukkaan lempikasvi on anopinkieli, sillä se ei harmistu epäsäännöllisestä hoidosta. Hauskan nimensä kasvi on saanut terävistä lehdistään, jotka voivat tuoda mieleen teräväkielisen anopin. Helppouden lisäksi anopinkieli on myös hyödyllinen huonekasvi, sillä yöaikaan aktivoituva kasvi puhdistaa ilman epäpuhtauksia.

Anopinkieli viihtyy useissa erilaisissa valaistusolosuhteissa ja kestää myös vetoa. Tyytyväisimmillään kasvi on, jos se saa kuitenkin satunnaisesti nauttia auringonvalosta. Liiasta kastelemisesta anopinkieli ei pidä ja tämä voi johtaa sen juurien mätänemiseen. Noin kahden viikon kasteluväli on yleensä toimiva, eikä haittaa vaikka se toisinaan venähtäisi pidemmäksikin. Talvella kasvi viettää lepokautta ja vaatii vielä vähemmän kastelua. Anopinkielen juuret kasvavat hitaasti, joten se viihtyy useamman vuoden samassa ruukussa. Vaihto on ajankohtaista viimeistään silloin, kun anopinkieli lakkaa kasvamasta ja alkaa muuttua kuivemmaksi.

Viirivehka raikastaa kodin ilmaa

Viirivehka on toinen ilmaa puhdistava kasvi, josta todella on hyötyä kotona. Tämä kasvi jatkaa muiden helppohoitoisten kasvien linjaa, mutta vaatii runsaammin kastelua. Toisaalta viirivehka ei lainkaan pahastu, vaikka sen juuret olisivat jatkuvasti kosketuksissa veden kanssa, joten kasvin voi hyvin istuttaa esimerkiksi itsekastelevaan tai umpinaiseen ruukkuun. Viirivehkalle on hyvä antaa lisää vettä aina, kun pintamulta on kunnolla kuivunut. Valoa kasvi ei sen sijaan juuri kaipaa, vaan on tyytyväinen varjoisammassakin paikassa. Viirivehkan lehdet kannattaa kosteuttaa suihkupullolla kerran kuussa, sillä ilmaa puhdistaessaan kasvit lehdet keräävät itseensä hurjan määrän pölyä ja muuta likaa.

Palmuvehka sietää hyvin varjoa

Palmuvehka sietää hyvin varjoa

Palmuvehka sietää hyvin varjoa

Palmuvehka on varjoisan kodin kaunistaja. Tämä kasvi on tuttu monista kodeista ja toimistoista, paljolti helppohoitoisuutensa ansiosta. Palmuvehka ei tarvitse valoa ollakseen tyytyväinen ja kasvaa hienosti kodin varjoisimmassakin nurkassa. Kastelussa palmuvehka on niukkuuden kannattaja ja sille sopii parhaiten eläminen huoneenlämmössä. Kesäaikaan kasvi viihtyy tarvittaessa myös ulkona, mutta ei tällöinkään suorassa auringonpaisteessa tai sateessa.

Trendikkäät kaktukset pitävät suorasta valosta

Kaktukset ovat tehneet komean paluun trendien huipulle ja valikoima on varsin laaja. Nämä aavikkokasvit viihtyvät valossa ja kaipaavat melko harvoin kastelua. Suuremmalle kaktukselle sopiva väli on noin kolme viikkoa, pieni kaktus kaipailee vettä noin kerran viikossa. Kätevintä on, jos kaktuksen voi kastella aamupäivällä, jolloin vesi ehtii imeytyä ja multa kuivua ennen illan ja yön viileyttä.

Kastele mieluummin liian harvoin kuin varmuuden vuoksi. Kaktuksen voi surutta asettaa esimerkiksi ikkunalaudalle tai parvekkeelle, vaikka siihen kävisikin suora auringonpaiste. Käytä istuttaessa vain kaktusmultaa ja vältä lisäravinteita, kaktuksella on ennemminkin tapana harmistua lannoitteista.