Kasvien hoitaminen

Jokaisessa kodissa kannattaa olla viherkasveja. Ne ensinnäkin kaunistavat kotia ja tekevät asunnosta viihtyisämmän. Mutta niistä on paljon muutakin hyötyä. Ihminen tarvitsee luontaisesti luontoa ympärilleen, aivan kuten on ollut aikojen alusta saakka. Kasvit mahdollistavat tämän. Suosittelemme jokaiselle ehdottomasti ainakin yhden huonekasvin hankkimista ja tässä artikkelissa kerromme miksi.

Terveyshyödyt

Aloitetaan huonekasvien terveyshyödyistä. On yleisessä tiedossa, että ne puhdistavat tehokkaasti huoneilmaa. Ilmassa on yleensä aina epäpuhtauksia, joita emme halua elimistöömme. Epäpuhtaudet tulevat aivan normaalista elämisestä, huonekaluista, pesuaineita, eläimistä ja kodinkoneista. Kodin materiaaleista, kuten lastulevystä, laminaatista ja erilaisista liimoista erittyy huoneilmaan epäpuhtauksia. Avoimesta ikkunasta kulkeutuu liikenteestä aiheutuneita epäpuhtauksia ja siitepölyä. Tällaiset väistämättömät epäpuhtaudet voivat aiheuttaa joillekin oireita, kuten silmien kutinaa, hengitysteiden ärsyyntymistä ja ihon kuivumista.

Huonekasvit poistavat epäpuhtauksia. Ilmassa olevat epäpuhtaudet sitoutuvat kasvien lehtiin ja kulkeutuvat juuristoon. Juuret hajottavat nämä epäpuhtaudet, jotka muuttuvat lopulta kasvien mullassa ja juuristossa elävien pieneliöiden käyttämäksi ravinnoksi. Huoneilma on lopulta puhtaampaa ja ihmiselle jää vähemmän epäpuhtauksia hengitettäväksi.

Millaisia kasveja kannattaa valita

pitää kotisi ilma raikkaana

Jos huonekasveiksi halutaan valita kaikkein tehokkaimmin huoneilmaa puhdistavia kasvilajeja, kannattaa niiden olla mahdollisimman reheviä. Rehevien kasvien runsaat lehdistöt sitovat enemmän epäpuhtauksia ja näin puhdistuminen on tehokkaampaa. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi kultaköynnös, juorut, palmut, rönsylija, viirivehka, kirjovehka ja tulilatva. Nämä kaikki toimivat hyvinä ilmanpuhdistajina ja lisäksi ne sopivat monenlaiseen sisustukseen. Kasveja valittaessa kannattaa miettiä, millaiseen paikkaan ne tulevat. Jos kasvi asetetaan aurinkoiseen paikkaan, tulee kasviksi valita sellainen, joka rakastaa aurinkoa ja lämpöä. Jos taas kasvia odottaa varjoisampi paikka, ei auringosta pitävä kasvi tule siinä pärjäämään. Valitse siis sellaiseen paikkaan vain vähän valoa tarvitseva kasvi tai hanki kasveille tarkoitettu lamppu, joka antaa kasville valoa.

Mistä sitten tietää, tarvitseeko kasvi paljon vai vähän valoa? Tämän voi päätellä esimerkiksi kasvin lehdistä. Mikäli kasvin lehdet ovat kovin paksut tai kirjavat, tarvitsee se paljon valoa, kun taas ohuemmat lehdet omaava kasvi ei vaadi valoa niin paljoa. Valontarve on suurempi silloin, kun kasvi kukkii. Kukat tarvitsevat paljon valoa, jotta ne eivät nuupahtaisi. Toisaalta liiallinen valo voi myös olla huono. Kukkakauppiaalta saat kaikki tarvittavat neuvot ja usein myös kasvien kanssa tulee lyhyt ohje kasvin hoitoon.

Kasvit tehoavat masennukseen

Sen lisäksi, että kasvit ovat kauniita ja ne piristävät, on niillä todettu olevan parantava vaikutus masennukseen. Masentunut henkilö voi kokea iloa ja piristävää tunnetta hoitaessaan huonekasveja ja huomatessaan niiden kukoistavan hoidon seurauksena. Kasvien huoneilmaa puhdistava vaikutus vaikuttaa myös ihmisen psyykkiseen terveyteen, sillä erilaiset epäpuhtaudet ja myrkyt voivat vaikuttaa psyykkiseen terveyteen alentavasti.

Luonnon ja metsän on todettu lieventävän stressin ja masennuksen oireita. Tästä syystä myös koteihin hankitut viherkasvit voivat saada aikaan samanlaisen vaikutuksen. Alueella, jossa säännöllinen metsässä käyminen on haasteellista, on enemmän kuin suositeltavaa hankkia erilaisia viherkasveja. Vihreät kasvit rauhoittavat ja myös mullan tuoksulla on tässä osansa.

Viherkasvit voivat saada tylsänkin toimistohuoneen kodikkaaksi ja viihtyisämmäksi. Niillä on suuri vaikutus huoneen yleisilmeeseen. Sen lisäksi, että ne parantavat ja puhdistavat huoneilmaa ja saavat näinollen huoneesta terveellisemmän, tuovat ne ehdottomasti viihtyvyyttä. Kasvit tuovat luonnon huoneeseen kuin huoneeseen ja sen vuoksi suosittelemme kasvien hankkimista kenelle tahansa. Niiden hoito pitää virkeänä ja hoidon onnistuminen tuo ilon tunteita arkeen. Kasvien hoidon parissa masentunutkin henkilö voi kokea ilon tunteita tästä mukavasta ja rennosta harrastuksesta.