Kasvit, jotka parantavat sisäilmaa

Viherkasvit ovat sisustuselementtejä, joita käytetään piristämään ympäristöä ja lisäämään kodikkuutta. Monilla sisäkasveilla on kuitenkin nykymaailmassa muitakin funktioita. Pääasiallisesti nimittäin sisäilman puhdistaminen. Kasvit pysyvät elossa “hengittämällä” hiilidioksidia, jota ihmiset hengittävät ulos. Happi muuttuu keuhkoissa hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi on kasveille elinkeino, joka on raaka-aine yhteyttämisessä. Lyhyesti kerrottuna se tarkoittaa sitä, että kasvit tekevät hiilidioksidista happea. Tästä syystä viherkasvien ja puiden olemassaolo on ihmiselle elintärkeää, sillä emme muuten saisi happea käytännössä mistään. Tämä kaikki on pohjaa sille, että kasvit voivat auttaa puhdistamaan sisäilmaa ja pitämään sen puhtaana. Tietyt kasvit ovat erityisen hyviä siinä ja tuottavat runsaasti happea, kun taas toiset tekevät sitä vähemmän. Karkeasti voidaan sanoa, että mikä tahansa elävä kasvi on hyväksi sisäilmalle, mutta kasvien seasta voidaan valita erityisiä valioyksilöitä.

Suosituimmat sisäkasvit

Mikäli haluat parantaa sisäilman laatua, kannattaa katsoa sellaisten kasvien suuntaan, jotka kasvavat hyvin ja niillä on isot lehdet. Suosituimpia sisäilman parantajia ovat esimerkiksi andrenflamingokukka ja viirivehkat. Molemmissa kasvavat tukevien lehtien lisäksi kauniita kukkia. Andrenflamingokukan tunnistat syvänvihreistä, jopa kiiltävistä lehdistä ja kauniista punaisista kukista. Viirivehkat tunnistaa taas valkoisista kukista. Molemmat ovat melko helppohoitoisia, sillä niitä voi kastella käytännössä mihin tahtiin tahansa, kunhan vain muistaa kastella. Ne eivät ole kovin vaativia mullan osalta ja niille riittää vähäinenkin aurinko. Ne ovat parhaimmillaan kuitenkin esimerkiksi ikkunalaudalla.

Krysanteemit ovat suosittuja kasveja, joita ostetaan jopa lahjaksi kukkaruukuissa. Ne ovat myös pääosin vihreitä, vaikka kukatkin tulevat esille hyvin. Täydellisessä tilanteessa niiden lehdistö on todella vihreää ja lehtiä on pensasmaisesti paljon. Krysanteemit voikin rohkeasti istuttaa isoon ruukkuun. Palmukasvit ovat suosittuja sisäkasveja ja syystäkin. Ne ovat hillittyjä, kauniita ja varsinkin jukkapalmu on lähes jo legendana tunnettu sisäkasvi. Ne vaativat vähän hoitoa, kunhan pidät sisätilat lämpöisenä ja päästät ne lähelle ikkunaa. Monet palmukasvit ovat hyvinkin kestäviä, eivätkä todellakaan vaadi paljon hoitoa.

Eläinystävälliset sisäkasvit

Vaikka sitä ei aina tule ajatelleeksi, monet sisällä pidettävät kasvit voivat olla lemmikkieläimille vaarallisia. Kun valitset uutta sisäkasvia, tee hieman taustatyötä sen osalta, onko tietty kasvi edes vähääkään vaarallinen lemmikeille. Esimerkiksi andrenflamingokukka ja viirivehkat luokitellaan lemmikeille todella myrkyllisiksi. Krysanteemit ovat taas lievästi myrkyllisiä, varsinkin kissoille. Ensisijaisesti kannattaa pitää mielessä, että kotieläinten ei kuuluisi yleisestikään syödä sisäkasveja. Tarvittaessa esimerkiksi kissoille voi hankkia kissanruohoa, jos kissasi haluavat syödä ruohoa. Koirat saattavat mahavaivojen vaivatessa syödä hieman nurmikkoa pihalla, mikä sekin on aika-ajoin normaalia.

Pidä lemmikkisi turvassa

Jos kuitenkin haluat kasveja sisälle parantamaan ilmaa, niin kokeile esimerkiksi kirjorönsyliljaa. Se on todella helppohoitoinen ja kestää kaikenlaiset elämäntavat. Se ei myöskään ota nokkiinsa, vaikka välillä kissan tai koiran hampaat tai kynnet vahingossa osuisivat siihen. Tämä kasvi on melko hidas kasvaja, mutta oikeissa olosuhteissa kasvaa erinomaisesti. Mikäli etsit palmujen sijaan kukkivaa kasvia, kannattaa valita esimerkiksi paavalinkukka. Niiden kauniit, violetit kukat sopivat kotoisaan sisustukseen sopivasti. Paavalinkukkia on myös helppo hoitaa, kastelet silloin tällöin ja pidä ne lämpimässä, pois esimerkiksi ikkunan tai oven vierestä, sekä anna niiden nauttia auringosta. Ananaskasvi on hieman eksoottisempi, mutta todella kaunis ja tyylikäs sisäkasvi, joka viihtyy lämpimässä, eikä tarvitse niin paljoa aurinkoa, kuin monet muut sisäkasvit. Erinomainen ja hyvä vaihtoehto, joka on turvallinen lemmikeille ja samoin pitää sisäilmaa puhtaampana.Yhteenvetona voidaan sanoa, että kasvi kuin kasvi tekee sisustuksessa hyvää. Kannattaa miettiä omia mahdollisuuksia ja kasvin sijaintia, jonka jälkeen voi hankkia kasvin. Riippuen siitä, oletko esimerkiksi paljon matkoilla, ota selvää kuinka paljon kasvista pitää huolehtia.