Kukat kesäpuutarhaan

Kevät on alkanut, joten on aika ruveta miettimään kesän puutarhaa. Kevään aikana mieli rupeaa taas kukoistamaan erilaisilla ideoilla, joilla saa tänä vuonna koristettua puutarhan entistäkin paremmin.

On taas aika luoda unelmien puutarha, jotta kesällä pääsee taas nauttimaan auringosta omassa viihtyisässä puutarhassa. Usein puutarhaksi mielletään vain omakotitalojen isot piha-alueet, mutta kesäisin puutarha on myös erittäin helppo luoda vaikka pienemmällekin parvekkeelle. Nykyajan trendikkäässä puutarhassa on kukkien lisäksi kasvamassa erilaisia yrttejä ja kasviksia. Tomaatit, basilika, chili ja paprika ovat ainakin tällä hetkellä pakollisia osia trendikkäässä puutarhassa. Tämän lisäksi puutarhaan halutaan yhä enemmän ja enemmän eksoottisia ja hieman erikoisempia kasveja, joilla saadaan puutarha erottumaan joukosta.

Vinkit kesäpuutarhan tekoon

Kesäpuutarhan teko onkin loistava tapa aloittaa kesän viettäminen. Keväällä ensimmäisten auringonsäteiden saavuttua voi jo ruveta suunnittelemaan unelmiensa puutarhaa. Puutarhan tekemisestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä kovin haastavaa, vaan saa siitä helposti leppoisan alkukesän puuhan. Tällä saa kesän mieluisasti käyntiin ja millä muullakaan saisi paremman kesäfiiliksen, kuin puutarhan luomisella? Puutarhan voi luoda yhtä helposti omakotitalon pihalle tai sitten pienelle parvekkeelle. Molemmista saa pienellä vaivalla varmasti oikein mieluisan paikan viettää aurinkoisia päiviä lukuisten kasvien seassa. Puutarha on tietenkin jokaisen oma ja se tehdään aina omien mieltymysten mukaan, joten kukaan ei voi sanoa minkälainen puutarha on se oikea. Tässä kuitenkin muutama vinkki, joilla puutarhan saa luotua helposti parvekkeella tai sitten ihan oikealle takapihalle.

Vinkit kesäpuutarhan tekoon

Jokainen meistä ei kuitenkaan ole synnynnäinen puutarhuri, joka muistaa ulkoa jokaisen kasvin hoito-ohjeet. Tällöin kannattaa valita puutarhaan mahdollisimman helppohoitoisia kasveja. Helppohoitoisia kesällä kasvavia ulkokasveja ovat muun muassa samettikukka, petunia, chili, pelargoni ja marketta. Näiden lisäksi moni yrteistä on usein helppohoitoisia, jotka eivät vaadi kovin paljoa vaivaa.Valitse aina kesäkukkia. Kesäkukat ovat loistava valinta, jos haluaa varmistaa parvekkeelle upean kukkaloiston. Kesäkukat ovat aina yksivuotisia kasveja, joten ne pitää joka vuosi uusia uudestaan puutarhaan. Kesäkukat istutetaan useimmiten ruukkuihin, mutta niitä on myös mahdollista istuttaa suoraan maahan.Yrttien kasvattaminen puutahoissa on ollut muodissa jo muutamia vuosia ja on edelleenkin. Yrttien ja kasvisten kasvattaminen on helppoa ja mieluisaa puuhaa. Niillä saa helposti luotua trendikkään puutarhan, joka sopii jokaiseen makuun. Lisäksi yrttien ja kasvisten kasvaessa niistä saa loihdittua mitä maukkaimpia tuoreita kesäruokia. Mikä olisikaan kätevämpää, kuin hakea mausteet suoraan omalta takapihalta? Yrttipuutarhan ei kuitenkaan tarvitse näyttää hyötypuutarhalta, vaan voi siihen loihtia mitä erilaisimpia yhdistelmiä. Mukaan voi vaikka laittaa syötäväksi tarkoitettuja kukkia, jotka koristavat puutarhaa mukavasti. Kukilla voi myös koristaa kesän leivokset.Muista aina tarkistaa säätiedot. Jos luvassa on monta päivää putkeen sadetta, eikä kasveillasi ole kattoa suojana, voivat ne helposti kuolla liiallisen sateen seurauksena. Kannattaa ottaa kasvit aina monen päivän sateen varaksi sisälle ikkunalaudalle.Aseta pitkävartisille kasveille tuet aina heti istutuksen jälkeen, jotta kasvit pääsevät kasvamaan kunnolla. Ohutvartisten kasvien ja köynnösten on vaikea pysyä pystyssä ja kasvaa ilman minkäänlaista tukea. Tämä myös nopeuttaa kasvin kasvamista ja suojaa tarvittaessa tuulilta ja ukkosmyrskyiltä.

Istuta kasvit mahdollisimman isoihin ruukkuihin. Tällöin kasvilla on enemmän tilaa kasvaa ja reilu multa- ja vesitila auttaa kasvia varastoimaan kosteutta. Multaa pitäisi olla ulkona kasvavilla kasveilla vähintään kolme litraa. Tässä olikin muutama vinkki, joilla saa helposti luotua upean ja viihtyisän kesäpuutarhan. Nämä vinkin sopivat niin puutarha taiturille kuin myös puutarha-aloittelijalle.