Kukkien istuttaminen

Kukkien kasvattaminen ruukuissa on yksinkertaista ja hauskaa, sillä kasvit viihtyvät usein paremmin asioissa kuin pihaan istutettuina. Ruukkupuutarhan etuihin kuuluu myös helppo muunneltavuus, sillä ruukkuja voi helposti siirrellä vuodesta toiseen vaikkapa pihan varjoisalle tai aurinkoiselle puolelle. Myös kasvien paikkaa on helppo muuttaa, mikäli puutarhaa haluaa muokata. Ruukuissa kasvavat hyvin sekä yksi- että monivuotiset kasvit. Suuremmissa ruukuissa voi kasvattaa jopa pieniä puita tai pensaita. Ruukut täytyy kuitenkin suojata talven ajaksi jäätymiseltä ja helpointa on kuljettaa ne talveksi viileään varastoon. Ruukkuihin voi istuttaa kukkien lisäksi myös hyötykasveja ja mm. tomaatit ja mansikat ovat mukava lisä puutarhaan.

Vihannekset ja kukat mahtuvat hyvin samaan ruukkuun ja samaan rykelmään voi lisätä halutessaan myös köynnöksiä ja amppelikasveja. Runsaasti värejä käyttämällä ja vastavärejä hyödyntämällä saadaan iloinen ja boheemi kokonaisuus. Mikäli haussa on harmonisempi tunnelma, kannattaa kasvilajit valita läheltä toisiaan. Joka tapauksessa ruukkuun istuttamisessa pätevät samat perusohjeet. Kasvit kannattaa valita omien mieltymysten mukaan, ottaen huomioon valitun ruukun koko ja kasvin vaatima kasvupaikka. Ennen kuin täytät ruukun mullalla kannattaa siihen tehdä salaojitus. Sen voi tehdä helposti joko laittamalla ruukun pohjalle hiekkaa tai hyödyntämällä vanhoja, rikki menneen ruukun palasia. Soran tai ruukunpalasten päälle kannattaa asettaa pala kasvuharsoa, jotta multa ei pääse tukkimaan ojitusta. Ruukkuun lisättävään multaan kannattaa sekoittaa hieman hidasliukoista lannoitetta kesän kasvua silmällä pitäen. Mullan laatuun kannattaa panostaa ja sen voi valmistaa myös itse hyödyntämällä kaupan hiekkapitoista kukka- tai puutarhamultaa ja turvetta.

Ennen istuttamista kastele kasvit huolellisesti ja tarkista, missä kunnossa juuristo on. Terveen juuriston tunnistaa siitä, että se on vaalea ja elinvoimaisen näköinen. Kuolleet osat voi suruttaa leikata pois veitsellä. Tarkista, missä syvyydessä kasvit ovat aiemmin kasvaneet ja pyri istuttamaan ne suunnilleen samaan syvyyteen. Ota huomioon, että multa yleensä vajoaa hieman ensimmäisten päivien aikana, joten multaa kannattaa lisätä tarvittaessa. Kastele kukat uudelleen istuttamisen jälkeen ja jatkossa kastele kasvien tarpeen ja sään mukaan. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois päivittäin, tällöin tulee myös tarkastettua kasvien kunto.

sopii valoisaan paikkaan

sopii valoisaan paikkaan

Valoisalle paikalle sopivat istutettaviksi esim. daalia, kattomehitähti, koristetupakka, krassit, mansikka, marketta, miljoonakello, nukenkaulus, pelargoni, petunia, ruusut, ruusupapu ja tomaatti. Varjossa taas viihtyvät ahkeraliisa, begonia, keijunmekko, koristekaali, krassit, kuunliljat, lumihiutale, mausteyrtit, muratti, orvokki, puksipuu, tuijat ja verenpisara. Mikäli kukkien avulla haluaa tuoda lisää ilmettä puutarhaan tai terassille, voi istutusastioiden osalta olla hyvinkin luova. Perinteisten kukkaruukkujen sijaan kukat voi istuttaa vaikkapa kierrätysastioihin tai vaikkapa vanhaan, puiseen soutuveneeseen. Tärkeintä astian valitsemisessa on se, että juurille jää riittävästi tilaa. Pienet astiat sopivat parhaiten pienijuurisille yrteille ja kesäkukille. Mikäli päädyt käyttämään astiaa, joka on tehty erityisen huokoisesta materiaalista kuten vaikkapa pärekorit tai kangaskassit, kannattaa ne suojata sisäpuolelta vaikka muovilla. Muuten materiaali saattaa mennä huonoksi jo yhdessä kesässä kasteluveden imeytyessä siihen. Toiset materiaalit, kuten vaikka vanhat autonrenkaat tai kestopuusta valmistetut astia saattaa päästää multaan ja sitä kautta kasveihin terveydelle haitallisia  aineita, joten niitä kannattaa käyttää vain koristekasvien kasvattamiseen. Myös kierrätetyn kukka-astian pohja kannattaa mahdollisuuksien mukaan rei’ittää, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Kasvit eivät viihdy kovin hyvin umpinaisissa astioissa. Peltiämpäreitä ja sinkkipurkkeja saa rei’itettyä vasaran ja naulan avulla. Mikäli astiaa ei ole mahdollista rei’ittää, on salaojitus ensisijaisen tärkeää. Aseta siis astian pohjalle reilusti soraa tai ruukunpalasia ennen mullan lisäämistä.