Leikkokukkien avulla varaslähtö kevääseen

Leikkokukkien avulla varaslähtö kevääseen

Leikkokukkien avulla varaslähtö kevääseen

Leikkokukkiin ei voi olla törmäämättä, mikäli avaat minkä tahansa sisustuslehden tai lifestyle-blogin. Ja ovathan ne kodin piristys, tuoreet leikkokukat maljakossa. Suomalaisetkin ovat oppineet ostamaan kukkia muutenkin kuin merkkipäivinä ja erityisesti kevään tulleen tuoreet kukat tuovat valoa kotiin. Kukkien ostamisen voi nähdä siten, että nykyään ihmiset ovat valmiita panostamaan kodin viihtyisyyteen ja pieniin ylellisiin iloihin. Eikä ehkä niin kovin ylellisinkään, sillä kukkia etsivät ei tarvitse enää suunnata erikseen kukkakauppaan, saahan kimppuja nykyään jo useimmista lähikaupoista. Näyttävyyttä hakevan suosiossa ovat mm. liljat ja orkideat, kun taas kodikkuutta kaipaavat saattavat tarttua helpommin vaikkapa pioneihin, neilikoihin ja hortensioihin. Leikkokukkien paras puoli onkin se, että kodin ilmeen saa uusittua valitsemalla seuraavalla kerralla erilaisia kukkia. Leikkokukat kestävät hyvinä yleisesti ottaen viikosta kahteen. Mutta miten ne kauniit leikkokukat saisi kestämään edes vähän kauemmin? Ja tarvitsevatko ne erityishoitoa? Eivät varsinaisesti, sillä veden pitäminen raikkaana on tärkeintä ja imupinta kannattaa uusia toisinaan. Alla kuitenkin vielä muutama lisäohje niitä kaipaaville.

Kaikkia leikkokukkia koskee sama yleissääntö, että pakkasella ne kannattaa tuoda viimasta sisälle mahdollisimman nopeasti, jotta kukat eivät jäätyisi. Kukkien on hyvä antaa tottua lämpötilan vaihdokseen ja ne kannattaa jättää pakettiin vielä noin puoleksi tunniksi ennen maljakkoon asettelua. Jotta kukat saisivat tarpeeksi ravinteita ja vettä, tulee niihin leikata uusi imupinta. Tähän on helpointa käyttää terävää veistä, sillä se ei tuki imukanavia niin kuin sakset saattavat tehdä. Vartta ei leikata suoraan vaan viistosti, jotta imupinnasta tulisi mahdollisimman laaja. Uusi imupinta kannattaa leikata parin päivän välein. Leikkokukkien mukana saa yleensä pussillisen kukkaravinnetta, joka kannattaa käyttää ohjeiden mukaan. SE auttaa pitämään haitalliset bakteerit pois maljakkovedestä. Mikäli käytössäsi ei ole kukille tarkoitettua virkistettä, kannattaa kukkamaljakon vesi vaihtaa muutaman päivän välein ja maljakko pestä samalla huolellisesti. Kun asettelet kukkia maljakkoon, leikkaa irti sellaiset lehdet jotka ovat vaarassa jäädä veden alle. Runsaslehtisistä ruusuista lehtiä voi poistaa enemmänkin. Veden alle jäävät lehden pehmenevät veden vaikutuksesta ja saavat bakteerit kasvamaan. Käytä leikkokukille puhtaita maljakoita ja puhdasta vettä. Valitse kukille sopivan kokoinen maljakko, jotta ne eivät alkaisi nuupahtaa ja roikkua ennenaikaisesti. Pienikin määrä kukkia näyttää kauniita maljakossa, jonka suuaukko on pohjaa kapeampi. Maljakon tulee olla tarpeeksi korkea kukkiin nähden.

Kukkakauppiaalta tai netistä kannattaa tarkistaa minkä lämpöisestä vedestä ostamasi kukat pitävät ja kuinka paljon maljakkoon kannattaa mitata vettä, sillä nämä eroavat suuresti eri kukkalajien välillä. Esimerkiksi puuvartiset kukat kuten ruusut vaativat lämmintä vettä, tulppaanit ja muut sipulista kasvaneet kukat kaipaavat viileämpää vettä ja sitäkin vain hieman, muut kukat yleisesti ottaen haaleaa vettä. Mikäli haluat kukkiesi kestävän kauniina mahdollisimman pitkään, kannattaa ne asetella siten että maljakko ei ole suorassa auringonpaisteessa tai suoraan hedelmäkulhon vieressä. Hedelmistä erittyvä etyleenikaasu saa kukat pilaantumaan nopeammin. Poista vanhentuneet kukat maljakosta ripeästi, jotta ne eivät likaisi maljakkovettä. Mikäli mahdollista, aseta leikkokukat yöksi viileään. Näin ne säilyvät kauniina pidempään. Jos haluat käyttää kukkia koristeena ruokapöydässä, on tähän oiva apu kukkasieni. Kukkasieni on vihreästä massasta tehty sienimäinen möhkäle, johon leikkokukat voi työntää pystyyn. Sienen annetaan ensin imeä itseensä vettä tiskialtaassa, jonka jälkeen sen voi asettaa haluamaan astiaan. Leikkaa tämän jälkeen kukat sopivan pituisiksi ja työnnä ne kunnolla kosteaan sieneen. Myös kukkasienessä olevat kukat tarvitsevat kastelua päivittäin.