Monet’n upea puutarha loistaa melkein vuoden ympäri

Noin 80 kilometrin päässä Pariisista sijaitsee yksi maailman kauneimmista ja kuuluisimmista puutarhoista ja mestarimaalari Claude Monet´n ylpeys. Givernyn puutarhassa kasvit rehottavat näennäisen villisti ja tunnelma on kuin salaisessa puutarhassa – paitsi että paikalla vierailee päivittäin 2 000 – 3 000 turistia, vuosittain jopa puoli miljoonaa. Pääpuutarhan takana sijaitsee erillinen japanilainen puutarha, joka puolestaan on kuin tehty ajatusten rauhoittamiseen. Puutarhan ylläpitäjänä toimii amerikkalainen säätiö Versailles Foundation, joka saa rahoituksensa lahjoituksista ja lipputuloista.

Taiteilija kasvatti kauneutta ympärilleen

Claude Monet’n tiedetään olleen suuri kasvien rakastaja ja puutarha toimi hänen inspiraation lähteenään. Giverny toimi taiteilijan kotina lähes 43 vuoden ajan, vaikkakin hän samalla matkusteli ympäri maailmaa. Matkoiltaan hän toi mukanaan eksoottisia kasvilajikkeita, joita naapurit aikanaan vierastivat ja pelkäsivät aasialaisten kasvien mm. myrkyttävän juomaveden. Nykyään toki nämä lajikkeet herättävät puutarhassa erityistä ihastusta, samoin kuin sademetsämäinen kukkameri.

Erityisesti vanhoilla päivillään Monet keskittyi ainoastaan kukkien ja kasvien maalaamiseen. Puutarhaansa Monet hoiti intohimoisesti puutarhurijoukkion avustamana ja Givernyssä kukkaloisto kestääkin lähes vuoden ympäri. Nykyään puutarha on pyritty pitämään mahdollisimman hyvin Monet’n suunnittelua vastaavana, vaikkakin joitain kasvilajeja on jouduttu korvaamaan niiden läheisillä sukulaiskasveilla.

Lummepuutarha on tuttu Monet’n maalauksista

Givernystä löytyy toki myös Monet’n tauluista tuttuja lumpeita. Puutarhaa ympäröi lampi, jonne kuljetaan alikulkusillan kautta. Monet’n kerrotaan katsoneen tyhjää lampea ja miettineen, että myös lampi kaipaisi kaunistuksekseen kukkia. Lumpeet hän valitsi sattumanvaraisesti puutarhakatalogista, mutta ihastui näkymään muutamassa vuodessa niin, että alkoi ikuistamaan sitä maalauksiinsa. Lummepuutarha alkaa kukoistuksensa kesäkuussa valkoisten lumpeiden kukkiessa ja tämä jatkuu aina syyskuuhun asti.

Givernyn puutarha pitää puutarhurit kiireisinä

Givernyn puutarhan nykyilmeestä vastaa pääpuutarhuri Gilbert Vahé, joka pyrkii työssään täydellisyyteen. Kasveja hän alkaa valitsemaan keväällä heti siemenkatalogien ilmestyttyä ja pyrkii täyttämään puutarhan siten, ettei kukinnoissa jää tyhjiä hetkiä. Vahé toteaa, ettei yksikään puutarhan vierailijoista saa poistua paikalta pettyneenä. Villin puutarhan illuusion säilyttäminen on tärkeää ja sen takia puutarhan kunnostustyöt tehdään yleisöltä näkymättömissä maanantaisin, jolloin puutarha on suljettu.

Puutarhasta ei löydy tyhjiä kohtia

Puutarhasta ei löydy tyhjiä kohtia

Puutarhasta ei löydy tyhjiä kohtia

Katseilta piilossa sijaitsee myös useampia kasvihuoneita sekä kylmälavoja, joilla esikasvatetaan jatkuvasti täytettä puutarhaan. Täällä kasvavat kaikki yksi- ja kaksivuotiset kukat sekä osa perennoista. Kasvien kylvämisessä ja istuttamisessa ruukkuihin Givernyn puutarhurit käyttävät lannoittamatonta, perliitillä vahvistettua multaa. Näin kasvien juuristo saadaan kehittymään mahdollisimman laajaksi ja ne selviävät kasvihuoneen ulkopuolella paremmin.

Istutuksia lisätään, jos puutarhaan vaikuttaa ilmestyvät yksikin tyhjä kohta. Vahé toteaa puutarhan elävän ja kehittyvän jatkuvasti. Hän muistuttaa, ettei kyseessä ole museo, vaan joskus varsin luovia ratkaisujakin vaativa kokonaisuus. Esimerkiksi rankkasateet, raekuurot, etanat ja turistilaumat tekevät välillä tuhojaan, joita puutarhurit sitten paikkaavat parhaalla mahdollisella tavalla. Toisinaan jokin kasvilajike ehtii poistua myynnistä ja tilalle joudutaan keksimään jotain muuta. Tosin puutarha ehti käydä lävitse monta muodonmuutosta jo Monet’n eläessä, joten taiteilija tuskin olisi kovin järkyttynyt, vaikka eksyisi puutarhaansa tänäkin päivänä.

Valloittava kukkameri kukkii kuukausien ajan

Givernyn puutarhasta löytyy lukemattomia kasvilajikkeita. Ensisilmäyksellä vierailija löytää ainakin valtavan määrän narsisseja, tulppaaneja, pikarililjoja ja kurjenmiekkoja. Näitä ympäröivät lemmitkin, orvokit ja kultalakat. Toukokuussa kurjenmiekkojen ollessa täydessä loistossaan Giverny onkin uskomattoman sininen. Myöhemmin kesällä mukaan tulee useita muita valloittavia värejä. Sipulikukkien kukinnan jälkeen niiden tilalle vaihdetaan kesäkukkia, kuten leijonankitoja ja koristetupakkaa. Kasvustoja siistitään muutenkin jatkuvasti ja puutarhurit poistavat päivittäin jo kukkineita kukkia puutarhasta. Puutarha onkin ihastuttava vierailukohde mihin aikaa keväästä, kesästä tai syksystä tahansa.