Palstaviljely ilahduttaa kaupunkiasujia

Kaupungissa asuvilla ei useinkaan ole omaa pihaa eikä aina edes parveketta. Vaikka keittiössä voi kasvattaa monenlaisia yrttejä ruukuissa ja parvekkeelle vielä monipuolisemmin, antavat yhteiset viljelypalstat mahdollisuuksia ihan eri tasoiseen viljelyyn. Kaupungit tarjoavat usein mahdollisuutta vuokrata oma pieni viljelypalsta joko yksin, tai yhdessä kavereiden kanssa. Alkuun pääsee helposti muutamaa perusohjetta seuraten ja tekemällä oppii. Viljely on mukavaa kesäpuuhaa ja rajatun kokoinen palsta pitää työmäärän kohtuullisena. Aloittelijan palstalle sopivat mainiosti mm. palsternakka, kirveli, kesäkurpitsa, korianteri, valkosipuli, porkkanat, pensaspavut, pinaatti, lehtisalaatti, lehtikaali, retiisit, punajuuret, peruna ja sipuli. Nämä ovat helppohoitoisia ja varmasatoisia kasveja, ja satoa on luvassa pitkin kautta. Mielenkiinto viljelyä kohtaan saattaa vähentyä mikäli koko sato jää syksyyn. Aikaisin satoa tuottavat retiisit, salaatit ja pinaatti. Loppukesästä ilahduttavat oman maan porkkanat ja syksyllä pääsee korjaamaan talteen papu-, peruna-, sipuli-, lehtikaali- ja punajuurisadon. Mikäli kiinnostuit palstaviljelystä, aloita selvittämällä kuka vuokraa asuinalueesi palstoja ja ilmoittaudu jonoon saman tien. Odotusajat voivat olla pitkitä suosituimmilla palstoilla. Vaikka alkuinnostus on suuri, aloita vaikka muutamalla itseäsi eniten kiinnostavalla kasville, jotta et väsy hommaan heti ensimmäisenä kesänä. Palkitsevinta on kasvattaa sellaisia kasveja, joita ei ruokakaupasta niin helposti saakaan.

Palstat ovat aina keskenään erilaisia ja ensimmäisen vuoden toimet suunnitellaankin sen mukaan, missä kunnossa palsta on. Ikävä kyllä, edellinen vuokralainen on saattanut jättää palstan hoitamatta ja uuden viljelijän ensimmäinen kesä saattaa mennä heinän ja rikkaruohojen kitkemiseen. Tämän jälkeen sinulla on kuitenkin käytössäsi mainio ja hyväkuntoinen palsta! Tutustu palstan saatuasi sen maaperään ja kasvillisuuteen, sillä niiden perusteella voit suunnitella sopivimmat kasvit ja päättää, mistä haluat lähteä liikkeelle. Palstan kunnon näkee melko hyvin päälle päin. Mikäli palstaa on viljelty asianmukaisesti, näyttää se keväiseltä pellolta ja viljely on mahdollista aloittaa jo ensimmäisenä keväänä. Mikäli palsta on osittain viljelty, mutta osittain rikkaruohojen peitossa, ei peli ole silti menetetty ensimmäistäkään kasvukautta ajatellen. Tämä vaatii hieman enemmän voimia ja aikaa, mutta palstan saaminen ainakin osittain viljelykuntoon on mahdollista melko nopeallakin aikataululla. Mikäli palsta on täysin rikkaruohojen peittämä, riittää pelkästään sen perkaamisessa työtä koko kesäksi. Palstan puhdistaminen rikkaruohoista kannattaa tehdä vaikkapa osissa, jotta urakka ei tuntuisi lannistavalta. Samalla näet edistymisesi.

vinkkejä kasvamiseen

vinkkejä kasvamiseen

Ennen viljelyn aloittamista palstalta kannattaa siis kitkeä rikkaruohot huolellisesti. Tämän jälkeen maa käännetään lapion, talikon tai jyrsimen avulla. Sekoita maahan lisäksi jotakin eloperäistä ainetta, kuten esimerkiksi kompostimultaa tai lantaa. Tämän jälkeen alue jaetaan viljelypenkeiksi. Jakoa tehdessäsi muista jättää riittävästi tilaa hoitokäytäviä varten. Hoitokäytävien kohdalta ei välttämättä tarvitse kitkeä rikkaruohoja, vaikka toki palsta näyttää tällöin sotkuisemmalta. Vaikka päättäisitkin jättää käytävien rikkaruohot kitkemättä, pidä ne kuitenkin tarpeeksi lyhyinä siistimällä niitä parin viikon välein. Mikäli taas haluat erittäin siistit käytävät, voit kitkeä rikkakasvit, peittää käytävät paksuilla sanomalehtinipuilla ja sanomalehdet hiekalla tai soralla. Puhdista hiekkaan juurtuneet siemenrikkaruohot säännöllisesti ja palsta pysyy siistin näköisenä. Voit toki valita myös välimuodon, jossa rikkakasvit kitketään säännöllisesti ja käytävät peitetään oljilla. Siististi rajattu ja hyvin hoidettu palsta ilostuttaa sekä viljelijää että ohikulkijoita. Tässä pätee sama viisaus kuin monessa muussa hommassa. Kun perustustyöt tekee kunnolla ja käyttää niihin hieman enemmän aikaa ja vaivaa, on palstasta huolehtiminen myöhemmin huomattavasti helpompaa ja mukavampaa. Ruokakasvit näyttävät houkuttelevilta ja kasvavat komeasti siististi rajatuissa riveissä ja niiden hoito on helppo suorittaa selkeästi putsatuilta käytäviltä.