Pienestä pihasta kaupunki keitaaksi

Moni unelmoi jättimäisestä puutarhasta, jossa on tilaa uima-altaalle, vihannes ja yrttitarhalle, ja tunnelmalliselle nurkkaukselle, jossa voi rauhassa lukea vienoina kesäiltoina. Tämä läänin määrä ei välttämättä ole kovinkaan realistista, ja useimmat varsinkin pääkaupunkiseudulla useimmat puutarhan omistajat joutuvat tyytymään postimerkin kokoiseen maapalaan. Pieni maa-alue ei kuitenkaan tarkoita että unelmista on luovuttava samantien, sillä pienempäänkin puutarhaan voi laittaa kaikki tarvittavat elementit pystyyn.

Ennakko suunnitelmat

Pienen puutarhan suunnittelu kannattaa aloittaa piirustuspöydällä, miettien miten kaikki tarvittavat elementit saadaan sinne mahtumaan. Kun tila on pieni, sinne ei kannata hankkia turhia, tai turhan isoja kalusteita maa-aluetta viemään. Mieti ensin mitkä alueet haluat varata tietyille jutuille, esimerkiksi jos kaipaat yrttitarhaa, nämä tarvitsevat kivan varjoisan alueen pärjätäkseen. Jos taas tahdot laittaa paljun pystyyn, se varmaankin kaipaa aurinkoista paikka, jotta siinä on kesällä kiva kylpeä. Mieti myös ratkaisuja joissa pihasta saisi tehtyä kotoisamman, ja harkitumman oloisen. Miten olisi vaikkapa pieni pensas aita sen rajalla, tai muutama puutarhan läpi risteilevä hiekkapolku.Käytännöllisistä asioista kannattaa ottaa huomioo esimerkiksi onko puutarhassa tilaa lounas pöydälle ja grillille. Mieti minne ruokailualue  kannattaa sijoittaa, esimerkiksi  kotioven läheisyys helpottaa huomattavasti ruokien ja ruokailuvälineiden kantamista pöydän ja keittiön välillä. Seuraavaksi kannattaa miettiä minkälaista ilmapiiriä kaipaat lepo paikallesi. Jos mielessäsi on vanhan-ajan romanttinen englantilais puutarha, Ikean moderneimmat puutarha kalusteet eivät välttämättä ole se sopivin juttu. Toisaalta taas modernin hotellin ilmapiiriä kaipaava ei välttämättä halua kierrellä kirpputoreilla patsaita hakemassa. Kannattaa myös miettiä miltä puutarha näyttää kotisi sisältä katsottuna. On todennäköistä että vietät enemmän aikaa keväällä ja syksyllä puutarhaa sohvalta katsellen, kuin itse puutarhassa istuen. Yleismielikun muodostettua, mieti kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään puutarhan aloittamiseen, ja riittävätkö rahasi suurimpiin ostoksiin. Muista että kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla, mutta usein jos ostat halpaa päädyt ostamaan kahdesti. Budjetin lisäksi on hyvä miettiä kuinka paljon aikaa aiot investoida puutarhan ylläpitämiseen pitkällä aikavälillä. Omena puu jonka varjossa voi istua kuumina kesäpäivinä, mutta niiden hoitamiseen tarvitaan varsinkin pienessä tilassa suhteellisen suuri määrä aikaa. Syksyisin puista tippuvat hedelmät houkuttelevat luokseen hyönteisiä, joten niitä ei esimerkiksi voi jättää vain mätänemään maahan.

Yksinkertaisella suunnittelulla tunnelmallista tulosta

Yksinkertaisella suunnittelulla tunnelmallista tulosta

Yksinkertaisella suunnittelulla tunnelmallista tulosta

Yleisenä sääntönä pientä puutarhaa suunnitellessa kannattaa pitää materiaalien ja värien määrä miniminä. Tämä auttaa kulujen pitämisessä alhaisina, mutta myös harmonisen ympäristön suunnittelussa. Kalusteita etsiessäsi pidä mieli avoimena, mutta mieti niiden helppohoitoisuutta. Jos käytössäsi ei ole varastorakennusta talven varalle, ihanat puiset tuolit tulevat varmasti tuhoutumaan talven aikana. Muovi, vaikka ei välttämättä se kaikista romanttisin vaihtoehto, tarjoaa helppohoitoisen ja kestävän ratkaisun. Kasaan taittuvat tuolit ovat myös monelle kätevämpiä kuin isot rattan sohvat. Pieni yrttitarha on helppo tapa tuoda puutarhaan ihanaa tunnelmaa. Monivuotisista kasveista esimerkiksi laventeli, minttu, ja ruohosipuli ovat helppoja kasvattaa amatöörinkin puolesta. Yrttien bonus puolena niitä voi myös käyttää sellaisenaan ruuanlaitossa. Puutarhaan on myös helppo tuoda tunnelmaa pienillä veistoksilla, ja muilla koriste esineillä. Näitä voi löytää usein halvalla tai jopa ilmaiseksi, ja kekseliäs puutarhuri tekee niistä tukea kasveilla tai pöytiä juomalaseille. Jos siihen on mahdollisuus, jonkinlainen pieni vettä hyväkseen käyttävä allas tai koriste on myös hyvä idea. Tämän ei tarvitse olla hulvaton vettä purskuttava patsas, sillä pienikin veden solina luo mukavasti tunnelmaa. Lisäksi vesi tuo paikalle herttaisia lintuja altaassa kylpemään. Puutarhan käyttö kuukausina kannattaa myös panostaa valaistukseen. Nykypäivänä voi useista kaupoista ostaa hyvinkin halvalla auringonvalon latauksella toimivia ulkoilma valoja, joilla saa luotua lisää tunnelmaa ilman sen suurempaa vaivannäköä tai investointeja.