Yrttien kasvattamisessa pääsee alkuun helposti

Yrttejä on helppo kasvattaa itse, onpa kasvatuspaikkana sitten ikkunalauta, ruukut, terassi tai kasvimaa. Aluksi kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen aikoo yrttejä käyttää eli kasvattaako mauste-, rohto- vai teeyrttejä. Monivuotiset yrtit tarjoavat helpoiten satoa käytettyyn aikaan ja vaivaan nähden. Yrttejä voi hankkia kaupan vihannesosastolta ja siirtää ne juurtumaan suurempiin ruukkuihin tai voit esimerkiksi hankkia valmiita ostotaimia. Lähes kaikki yrtit kasvavat esikasvatusvaiheessa parhaiten hiekansekaisessa taimikasvatusmullassa. Useita siemeniä voi kylvää samaan ruukkuun ja sitten niiden itämisen jälkeen poistetaan heikommat taimet. Koulintavaiheessa esikasvatetut yrtit siirretään isompiin ruukkuihin ja niihin laitetaan tavallista puutarhamultaa.

Yrttien kasvattamiseen käytettävän ruukun tulee olla tarpeeksi suuri ja se täytyy olla salaojitettu. Salaojituksen voi tehdä itse asettelemalla ruukun pohjalle pieniä kiviä ja ruukun palasia. Ruukun tai parvekelaatikon pohjaan kannattaa tehdä reikiä, joista liika vesi pääsee valumaan pois. Parvekkeella ei kannata käyttää altakastelulaatikkoa, sillä se voi täyttyä sateiden aikana vedestä. Taimia tulee kastella silloin, kun multa on kuivaa pinnalta. Kasvualusta ei saa koskaan kuivua kokonaan. Yrttien lehtiä kannattaa välillä suihkutella suihkepullolla, ne pitävät siitä. Lannoitteena kannattaa käyttää hitaasti liukenevia kivennäisperäisiä lannoitteita, sopivia ovat esimerkiksi kanankakkarakeet. Myös merileväpohjainen liuos sopii lannoitteeksi. Yrttejä ei ole kuitenkaan pakko lannoittaa.

Yrtit eivät ole kasvualustan suhteen kovin vaativia kasvualustansa suhteen. Parvekelaatikkoon tai vastaavaan suureen ruukkuun voi hyvin istuttaa usean eri yrtin taimia samalla kertaa. Yrtit kasvavat hyvin myös perennapenkkien reunoille istutettaessa tai ne voi laittaa samaan laatikkoon kesäkukkien kanssa. Ainoastaan tuulinen tai paahteinen kasvupaikka ei sovellu yrteille. Jos kasvatat yrttejä ikkunalaudalla, kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita itä- tai länsi-ikkunat. Myös etelänpuoleinen ikkuna sopii yrttien kasvatukseen, mutta huonetta pitää tällöin tuulettaa kuumalla ilmalla. Kasvit tarvitsevat lämmön lisäksi riittävästi valoa.

Lähes kaikki yksivuotiset yrtit vaativat taimikasvatuksen. Näiden yrttien kasvattaminen ikkunalaudalla on kätevää, sillä näin voi varmistaa sen, että ne ehtivät tuottaa kunnollisen sadon. Myös monivuotisia yrttejä voi kasvattaa taimista ja näin voi nopeuttaa niiden itämistä. Taimikasvatus myös helpottaa myöhemmin kitkemistä. Taimikasvatukseen sopiva aika on 4-8 viikkoa. Yksivuotisista yrteistä avomaalle kylvettäviksi sopivat mm. kesäkynteli, maustekirveli, korianteri, anis ja tilli. Persiljaa ja kesäkynteliä voi kasvattaa myös sisällä. Monivuotisista yrteistä avomaakasvatukseen sopivat mm. venäjänrakuuna, lipstikka, aitokissanminttu ja mäkimeirami. Näitä voidaan kylvää rikkaruohottomaan maahan syksyllä tai keväällä. Kaksivuotisia yrttejä ovat persilja ja kumina.

Pistokkaita hyödyntämällä tai jakamalla avomaalle voi lisätä myös talvikynteliä, piparminttua, ranskalaista rakuunaa, rosmariinia, salviaa, sitruunamelissaa ja timjamia. Monivuotisia yrttejä voit elokuun tulleen jakaa juuresta. Kasvimaahan kannattaa rajata erillinen alue, joka jätetään kasvamaan kun muu osa kasvimaasta käännetään ympäri syksyllä. Monivuotiset kasvit kasvavat hyvin myös kivien kupeessa, perennamaassa ja nuorten marjapensaiden välissä.

erityiskohtelu

erityiskohtelu

Osa yrteistä, esimerkiksi saksankirveli, vaatii kylmäkäsittelyn ja ne kannattaa jättää kylvettäviksi syksyllä. Yrtit voidaan kylvää joko penkkiin tai laatikkoon. Tarvittaessa nämäkin yrtit voidaan kylvää myös keväällä, mutta tällöin siemenet tulee sekoittaa kosteaan hiekkaan ja asettaa viileään paikkaan alle viiden asteen lämpötilaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi kunnes sirkkajuuret tulevat esiin. Tällöin siemenet voidaan kylvää ruukkuihin tai suoraan avomaahan.

Mikäli kaipaat ikkunalaudalta aikaista satoa, kannattaa yrttejä alkaa kasvattaa ikkunalla helmikuun loppupuolella tai viimeistään maaliskuun alussa. Tällöin kannattaa istuttaa ainakin hidaskasvuisimmat lajit kuten rosmariini, laventeli ja sitrusheinä. Huhtikuussa ehtii kylvää vielä useimmat ulos istutettavat lajit, kuten ajoruohot, basilikan, yrtti-iison, mäkimeiramin, sitruunamelissan, iisopin, ryytisalvian, mintun, sitruunaverbenan ja kyntelin.